touha po ...

6. 1. 2012 10:00
Rubrika: Nezařazené

S mnoha entitama se o spravedlnosti diskutovat nedá. Zaměnují často spravedlnost za rovnost. Přitom "rovnost" není trademarkem socialismu. I v individualismu je rovnost základním předpokladem (každý je individualita). To je rovnost tzv základní. Základní (substancionální) rovnost nevyžaduje měřítko.

Jsem spravedlivý?

Nejsem!

Budu-li posuzovat spor mezi X a Y budu znát verzi, kterou přednese X a verzi, kterou předloží Y. Vyprávění X může doplnit svědek A a vyprávění Y může doplnit svědek B. To je obsah onoho příběhu. Víc toho znát nemohu. Rozhoduji nikoli na bázi spravedlnosti, ale toho jak je předložené "evangélium" sporu mezi X a Y ohebné/neohebné interpretacím.

Absurdní příklad pro dokreslení:

Představme si, že at už zjevením, vyobrazením, tak či jinak se objevuje vedle Krista i jeho od něj nerozlišitelné dvojče. Pravda se nám tu zjevuje dvakrát, tedy nic co by se dalo použít. Nepomůže ani filosofický popis existence (metafyzika). Rovnost je v tomto příkladě absolutní, ale spravedlnost tu nemá šanci.

Spravedlnost není rovnost

Spravedlnost, ale také není ukrytá v procesu rozhodování. Máme pouze zástupce spravedlnosti. Tito zástupci spravedlnosti rozhodují a proto se jím také někdy říká "rozhodčí". Žádným rozhodnutím tak nevzniká spravedlnost. Pouze se vybere jedna interpretace a ta se určí za platnou. To, že se třeba později ukáže že se rozhodlo "špatně", není znovu zásluhou spravedlnosti, ale nastavení systému, který umožnuje opravné přezkoumávání interpretací a jejich reinterpretaci.

 

Zobrazeno 2852×

Komentáře

toxman

Pokud jsou dva objekty od sebe rozlišitelné, nejsou si rovny! I když budou oba Kristové obsahově shodní, jeden stojí vpravo a druhý vlevo - už tím se liší. Došlo tu k transformaci - posunutí. Pouze pokud je transformace nulová (posun, rotace, měřítko - resp. taková, kde od sebe oba obrazy nejsem schopen nijak rozlišit), mohu položit mezi oba obrazy rovnítko - např. dva body v prostoru splývající (nerozlišitelně) v jeden.

Velmi rychle si to musí uvědomit např. počítačoví programátoři pracující s objekty. Pokud se objekty shodují obsahově (ale nejsou identickým objektem - tzn. nerovnají se), mohu oba na sobě nezávisle modifikovat (pak se již nerovnají ani obsahově), jestliže se objekty rovnají (ukazatele odkazují stejný objekt v paměti počítače), objekty se rovnají (modifikuji je současně).

spitfire

Ano to platí i na Dokoupilově obraze: "dvojtý Kristus". Jeden je namalován vpravo a druhý vlevo. Rovnost jsem použil jako "ideogram" nikoli matematicko fyzikální termín. Snahou je pořít mínění, že rovnost (před bohem, zákonem) je zdrojem spravedlnosti at už lidské nebo "metafyzické".

o-_-o

Jsem šneček.

o-_-o

_@___
\___________\

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio